Podd #153: Europeisk DNS med oroskrydda

Ett nytt förslag vid namn DNS4EU föreslår att EU ska driva en egen DNS-tjänst. DNS-tjänster fungerar som internets motsvarighet till telefonböcker och kontaktlistor. DNS-tjänster översätter mellan lättihågkomliga domännamn som vi skriver i webbläsaren och svårihågkomliga IP-adresser som våra webbläsare ansluter till. Tack vare DNS kan du skriva nikkasystems.com i webbläsarens adressfält i stället för ett krångligt nummer.

DNS4EU ska vara en integritetsvärnande DNS-tjänst som ligger i framkant när det gäller säkerhet. Den ska filtrera bort domäner som är kända för att sprida skadlig kod eller användas i nätfiskeattacker. Genom att göra sådan filtrering på DNS-nivå fungerar skyddet för samtliga internetanslutna produkter, oavsett vilket operativsystem som de kör. Men all filtrering innebär också risk för censur. Dessutom finns en tjänst vid namn Quad9: en europeisk DNS-tjänst som redan idag löser merparten av det som DNS4EU är tänkt att åstadkomma.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.10 Uppföljning kring Safari-läckan
  • 02.12 Virusvarning för Swedbank
  • 06.12 Nätfiskeskydd i Google Drive
  • 08.47 Qnap utpressas igen
  • 14.40 Europeisk DNS med oroskrydda (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar