Podd #156: Chrome OS flexar

För drygt tio år sedan lanserade Google operativsystemet Chrome OS. Det är en avskalad och nedlåst Linux-distribution vars syfte är att kunna köra en enda app, nämligen Google Chrome. Tack vare enkelheten har Chrome OS visat sig vara lätt att hålla säkert. Risken för skadeprogram är mycket låg eftersom ”apparna” som körs på Chrome OS bara är vanliga webbsidor.

Efter att 2020 ha förvärvat bolaget Neverware började Google erbjuda operativsystemet Google Cloudready. Det är en specialversion av Chrome OS som är gjord för att köras på befintliga Windows-datorer och Macar. Gamla datorer som har blivit slöa eller slutat få säkerhetsuppdateringar kan få nytt liv med Cloudready som operativsystem. Organisationer kan också välja att byta till Cloudready av rena säkerhetsskäl, något bland annat hotellkedjan Nordic Choice Hotels gjorde efter utpressningsattacken i fjol.

I tisdags presenterade Google uppföljaren till Cloudready, vilken de kallar Chrome OS Flex och som för närvarande befinner sig i betastadiet. När Chrome OS Flex är färdigutvecklat kommer det att vara Googles operativsystem för datorer som ursprungligen körde Windows, Mac OS eller en annan Linux-distribution. Vanliga Chrome OS (utan ”Flex”) fortsätter att vara operativsystemet för datorerna som är byggda för Chrome OS och som därför får ta del av bonusfunktioner, till exempel Android-appar via Google Play.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 02.18 Klarnas och Qliros Bank-ID-krav
  • 08.03 Mikrofonindikatorer
  • 10.06 Keyloggers i biblioteksdatorer
  • 16.12 Chrome OS flexar (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar