Podd #161: Mot nästa moln

I veckans podd pratar Tess och Nikka om Nextcloud – det kostnadsfria och öppna alternativet till Microsoft 365 och Google Workspace. Med Nextcloud kan privatpersoner med lätthet få en egen molntjänst för att hantera bilder och synkronisera filer. Organisationer kan sätta upp sina egna samarbetslösningar och drifta sina egna alternativ till Microsoft Teams eller Slack. På sikt kommer Nextcloud till och med att erbjuda end-to-end-krypterad synkronisering av organisationens filer, något varken Microsoft 365 eller Google Workspace erbjuder.

Nextcloud har dock vissa begränsningar. Nikka säger därför att namnet Nextcloud är synnerligen passande. I hans mening kan Nextcloud bli ”nästa moln för alla”, men det har en bit kvar innan det blir ”dagens moln för alla”.

Obs! I avsnittet säger Nikka felaktigt att det var Check Point som upptäckte botnätattackerna mot Asus-routrarna. Det är i själva verket Trend Micro som ska ha beröm för detta.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.50 Browser-in-the-browser
  • 10.24 Flera Netflix-konton
  • 12.52 Botnät attackerar Asus-routrar
  • 17.40 Mot nästa moln (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar