Podd #164: Simplelogin döljer e-post­adressen

E-postalias är praktiska av flera skäl. Med en aliastjänst kan du skapa unika e-postadresser för varje webbplats som du registrerar dig på. Aliastjänsten tar alla mejl som anländer till dina aliasadresser och vidarebefordrar dem till din riktiga e-postadress. På så sätt behöver du aldrig lämna ut din faktiska e-postadress, vilket har två stora fördelar. För det första minskar risken för spam. Ifall du plötsligt får skräppost till en av dina aliasadresser kan du helt enkelt inaktivera den. För det andra ökar integriteten på nätet. När du registrerar dig med webbplatsunika aliasadresser kan inte din riktiga e-postadress användas för att spåra dig mellan webbplatser.

I ett av höstavsnitten av Bli säker-podden jämförde vi tre aliastjänster: Icloud Plus, Firefox Relay och Duck Duck Go. Alla dessa tjänster fungerade tillförlitligt, men de drogs också med flera nackdelar. I jämförelsen utelämnade mindre kända tjänster som Simplelogin och Anonaddy, i huvudsak på grund av att de inte hade några väletablerade organisationer bakom sig. Det blev det förändring på förra veckan. Då tillkännagav Protonmail att de både har förvärvat Simplelogin och granskat deras kod. I veckans poddavsnitt berättar vi varför det bidrar till att Simplelogin nu tar över platsen som vår rekommenderade aliastjänst.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.20 Apprensning i Google Play
  • 06.58 Duck Duck Go på Mac OS
  • 09.46 Baader-Meinhof-syndromet
  • 13.11 Aprils säkerhetsuppdateringar
  • 18.16 Simplelogin döljer e-postadressen (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Luna Jernberg

    Det släpptes en större Firefox Relay uppdatering, i Tisdags kväll denna veckan 19:e April 2022 19:00 också men inte hunnit kolla vad som är nytt själv än

Kommentar