Podd #144: Bästa tjänsten för e-postalias

Genom att generera så kallade e-postalias kan du registrera dig med unika e-postadresser för varje webbplats. Alla mejl som skickas till dina aliasadresser vidarebefordras automatiskt till din riktiga e-postadress. Det ger två stora fördelar. För det första kan inte din e-postadress missbrukas av annonsnätverk för att spåra dig mellan webbplatser. För det andra minimerar du risken att din e-postadress läcker till skräppostskickare. Skulle du plötsligt få massvis av skräppost skickat till ett av dina alias kan du bli kvitt problemet genom att helt enkelt stänga av aliaset.

Apple, Mozilla och Duck Duck Go erbjuder varsin aliastjänst (Icloud Plus, Firefox Relay och Duck Duck Go Email Protection). I veckans avsnitt av Bli säker-podden jämför vi de tre tjänsterna och utser en vinnare.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 01.06 Super-duper-säkra Edge
 • 09.35 Mozilla lägger ned Lockwise-appen
 • 13.18 Black Friday-tips
 • 15.46 Bästa tjänsten för e-postalias (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Jämförelse

Icloud PlusFirefox RelayDuck Duck Go
Gratisalias0 st.5 st.Obegränsat
Pris9 kr/mån1 €/månGratis
Storleksgräns> 5 MB150 kB> 5 MB
Namngivna aliasJaJaNej
Alias­anteckningarJaNejNej
Tillfälliga aktiveringarJaJaNej
Valbara mottagareJaNejNej
Spårnings­blockeringNejNejJa

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. David Lundbäck

  Hej Nikka, tack för ännu ett underbart avsnitt. Undrar bara hur Firefox ligger till när det kommer till den upphittade säkerhetsbristen med JavaScript och JIT? Har de någon motsvarande lösning på G såsom den som Microsoft tagit fram? Knappast med ett lika grymt namn men ändå. Super Duper Secure Mode 🤣🤣🤣

 2. Hej Nikka och Tess
  Tack för ännu en underbar avsnitt. Nu när ni pratade om alieas så skulle jag rekommendera er att kolla in SimpleLogin. Har nästan allt dem tre alternativ ni prata om hade plus öppen källkod och har klient stöd för tre största webbläsare samt mobil appar. Man kan selfhost och köra med sin egen domän. Har en väldigt generös gratis version men har också en premium version .

  Mvh Ibrahim

  1. Karl Emil Nikka

   Hej Ibrahim. Stort tack för tipset och för att du lyssnar på podden. Jag ska kolla närmare på deras tjänst också. Möjligheten att drifta den i egen regi är helt klart tilltalande och förtroendeingivande.

Kommentar