Podd #165: Snatta kakor

Det talas ofta om kakor (cookies) i negativ bemärkelse, exempelvis när det gäller integritetskränkande spårning på nätet. Kakor fyller dock även en fundamental roll på webben. Det är tack vare kakor som webbutiker kommer ihåg vad vi har lagt i våra varukorgar. Det är också kakor som gör att vi kan hålla oss inloggade på sociala medier och andra webbplatser som kräver inloggning.

Kakorna som vi använder för att hålla oss inloggade får inte under några som helst omständigheter hamna i orätta händer. Om en angripare lyckas stjäla vår webbläsares kakor kan angriparen komma in på alla webbplatser där vi är inloggade. Då skyddar inte ens tvåfaktorsautentisering.

I onsdags publicerade DN:s stjärnjournalister Linus Larsson och Kristoffer Örstadius ett reportage vid namn ”Genesis – Såld identitet”. Linus och Kristoffer hade blivit inbjudna till den kriminella marknadsplatsen Genesis Market där åtkomsten till nästan 6 000 svenska datorers konton låg ute till försäljning. I veckans avsnitt av Bli säker-podden ger vi bakgrundsförklaringen till varför detta är mycket allvarligare än 6 000 vanliga lösenordsläckor.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 02.54 Duck Duck Go på Mac OS
  • 06.34 Nätfiskeattacker i Linkedins namn
  • 10.43 Insteon försvann
  • 15.03 Snatta kakor (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar