Uppdaterad: Hetzners galet billiga Nextcloud-lösning blir användbar

Obs! Efter att denna artikel skrevs har vi upptäckt problem med att säkerhetskopior som görs via den officiella Backup-appen inte slutförs. Hetzner är medvetna om problemet och letar efter en lösning.

Den öppna molnlagringstjänsten Nextcloud vänder sig till många olika målgrupper. Privatpersoner använder Nextcloud för att molnlagra bilder. Företag använder Nextcloud för att samarbeta kring dokument och anordna videokonferenser. Nextclouds flexibilitet gör att lösningen kan anpassas helt utifrån användarnas behov och förutsättningar. Lyssna gärna på avsnitt 161 och avsnitt 169 av Bli säker-podden för mer information kring Nextcloud.

En nackdel som Nextcloud dras med är den marknadsmässiga paketeringen. Privatpersoner och småföretag kan med lätthet komma igång med konkurrerande lösningar från Microsoft och Google på några minuter. Att sätta upp och att underhålla en egen Nextcloud-server kräver desto mer. Det finns flera aktörer som erbjuder Nextcloud som tjänst, men de vänder sig framförallt till större organisationer.

Den tyska hosting-jätten Hetzner är ett av undantagen. De har skapat en paketering av Nextcloud som de kallar Storage Share. Hetzner underhåller dessa Nextcloud-instanser åt sina kunder, så att kunderna själva slipper tänka på det. Hela processen för att skapa nya Nextcloud-instanser är dessutom automatiserad, vilket säkerligen bidrar till att Hetzner kan erbjuda tjänsten till ett förvånansvärt lågt pris. För närvarande kostar en 1 TB-instans med stöd för 50 samtidiga anslutningar enbart 5 € per månad. 10 TB lagring med stöd för 200 samtidiga anslutningar ligger på 31 € per månad. Hetzner har dock aviserat att de kommer behöva höja priserna i höst på grund av de skenande energikostnaderna.

Tidigare otillräcklig backup

Hetzners Storage Share har fram tills nu dragits med ett stort problem: avsaknaden av fungerande backup för organisationer med flera användare. Enskilda användare har alltid kunnat säkerhetskopiera sina egna filer, men administratören har inte kunnat säkerhetskopiera hela instansen (alla användares filer och hela databasen med kalendrar och dylikt). Detta har Hetzner nu åtgärdat i två steg. Tidigare i år lade de till stöd för automatiska snapshots (avbilder), så att administratören kan backa tillbaka till en äldre version av Nextcloud-instansen om det skulle behövas.

Hetzners administrationsgränssnitt visar en lista över snapshots som administratören kan återställa Nextcloud-instansen till.
Tidigare i år tog Hetzner ett första steg i rätt riktning genom att lägga till stöd för snapshots.

Även om Hetzners språkbruk antyder att snapshots skulle vara en form av backup, är snapshots ingen fullvärdig sådan. En fullvärdig backup kräver att datan kopieras till helt andra servrar hos en annan hosting-leverantör eller en lokal NAS. Vikten av detta tydliggjordes så sent som i våras när en omfattande incident hos Hetzner gjorde att flera hårddiskar kraschade samtidigt och kunddata gick förlorad. Det var därför glädjande att Hetzner förra veckan tog bort spärren som förhindrade säkerhetskopiering av hela Nextcloud-instanser till andra servrar.

Storage Share är ämnat för just ”storage”

I och med detta är Hetzners Storage Share nu ett gångbart alternativ för organisationer med flera användare. Nextclouds nya migreringsverktyg gör också att ett företag som vill prova på Nextcloud kan göra det till ett lågt pris hos Hetzner och sedan flytta till ett kraftfullare alternativ för att få tillgång till fler funktioner. Hetzners Storage Share-paketering är nämligen, precis som namnet antyder, framförallt framtagen för fildelning. Följande nämnvärda funktioner saknas.

 • Det ingår ingen e-posttjänst, men användare kan lägga till sina befintliga e-postkonton via Imap.
 • Det ingår ingen Nextcloud Office-server (Collabora Online-server) för att redigera dokument i webbläsaren. Administratören får välja mellan att antingen köra Onlyoffices Nextcloud-paketerade dokumentserverapp (vilken har usla omdömen) eller att skaffa en egen Collabora Online- eller Onlyoffice Docs-server. Hetzner tillhandahåller inga sådana servrar, så administratören måste då installera och underhålla en egen virtuell server.
 • Det ingår ingen high-performance-backend-server för Nextcloud Talk. För att kunna hålla videomöten med fler än fyra deltagare rekommenderar Nextcloud en sådan server. Hetzner tillhandahåller ingen high-performance-backend-server, men de erbjuder en testversion från Spreed, vars teknik för övrigt ligger till grund för Nextcloud Talk.

Hetzners Storage Share-paketeringen är således inte det rätta valet för alla. Det nytillagda stödet för säkerhetskopiering kan dock göra Storage Share till det rätta valet för vissa. Med Storage Share kan organisationer som vill testa GDPR-förenliga samarbetsalternativ få en försmak av Nextcloud utan att det kostar nämnvärda pengar eller kräver insatser från konsulter.

För- och nackdelar med Hetzner Storage Share

Fördelar:

 • Mycket lågt pris.
 • Obegränsat antal användare.
 • Möjlighet att använda egen subdomän (frivilligt).
 • GDPR-förenlig lagring i Tyskland hos en etablerad aktör.
 • Serverhallar som drivs med grön energi.

Nackdelar:

 • Ingen e-posttjänst.
 • Ingen stabil webbaserad office-lösning.
 • Begränsat stöd för samtidiga mötesdeltagare.
 • Ingen root-åtkomst till servern.

Bonustips! På myndighetssamarbetet Esams webbplats hittar du rapporten där Nextcloud lyfts fram som en potentiell ersättare till Microsoft Teams. Den åttonde september anordnar den svenska tjänsteleverantören Redpill-Linpro en heldagskonferens om Nextcloud och andra öppna samarbetslösningar.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar