Luras inte av NordVPN:s kampanjer

I fjol kartlade vi NordVPN:s vilseledande kampanjer. Då konstaterade vi att NordVPN hade erbjudit minst 65 % rabatt under 225 av årets 238 gångna dagar. Inför årets Black Friday passade vi på att kontrollera ifall NordVPN hade slutat med sina vilseledande kampanjer och missvisande prissättning. Tyvärr hade det inte skett någon förbättring på den fronten.

Efter att denna film spelades in noterade vi att erbjudandet som NordVPN visade på sin webbplats (64 % rabatt och tre månader ”gratis”) var sämre än erbjudandet de hade på Twitter med anledning av Black Friday (69 % rabatt med fyra månader ”gratis” likt föregående månader).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar

Transkribering

Imorgon är det Black Friday och webben har fullkomligt svämmat över med Black Friday-kampanjer, inte minst kampanjer för VPN tjänster. Det känns som att i princip varenda VPN-tjänst har en Black Friday-kampanj i år. Men många av de erbjudanden som vi ser är inte så bra som de verkar vid en första anblick.

Jag tänkte att vi kan ta det här erbjudandet som exempel. Det kommer från NordVPN och de skriver att nu kan du spara 64 % på NordVPN och få tre månader gratis. Det kanske låter bra, men det där är faktiskt inget höjdarerbjudande. Ni som lyssnade på Bli säker-podden ifjol, eller läste Bli säker-bloggen, ni minns kanske att jag då kartlade vilken kampanj som NordVPN körde dag för dag under perioden första januari till mitten av augusti. Och då kunde jag konstatera att NordVPN; de pysslar med helt enkelt vilseledande marknadsföring. De försöker få deras priser till att framstå bättre genom att ha de här massiva rabatterna. Men de ger de rabatterna i princip varenda dag. Det ligger en länk till artikeln som jag skrev om ni vill se hur patetisk deras marknadsföring är, eller var, under fjolåret.

Men för i år orkade jag inte sitta och kolla dag för dag igen, så som jag gjorde ifjol, utan jag tänkte: jag kollar hur det har sett ut på Twitter? Vad har de twittrat ut olika månader? Det ger ändå en ganska bra antydan till om det här med 64 % rabatt plus tre månader gratis är bra 2022 eller ifall det bara är ett standardpris. Och då kan vi se här att i januari i år, då twittrade de ut att man kunde få 70 % rabatt plus en månad gratis, ”gratis” inom citationstecken.

I februari, då ökade rabattsatsen till 72 % och sedan sjönk den till 71 % i mars. I april twittrade de ut att man kunde få ett erbjudande med 61 % rabatt plus en månad gratis och i maj bara 61 % rabatt. I juni, då sjönk det till 60 % rabatt plus en månad. Och i juli ökade det till 63 % rabatt.

Ni ser kanske att det här Twitter-inlägget, det postades faktiskt i juni. Men jag hittade inget för juli, så jag kollade ”hur har Twitterflödet sett ut i juli”? Och då såg jag att det här inlägget som postades i juni, det låg pinnat, alltså fäst längst upp i Twitterflödet på NordVPN:s Twitterkonto, under hela juli dessutom.

I augusti, då ökade rabattsatsen till 69 % rabatt plus fyra månader och det låg pinnat under hela september. I oktober då fortsatte det med ett nytt erbjudande för 69 % och fyra månader. Och nu har vi Black Friday då vi kan få 64 % och tre månader gratis.

Det här är alltså inte bara ett ganska dåligt erbjudande, det här är dessutom ett dåligt erbjudande från ett företag som har pysslat med bedräglig marknadsföring, vilseledande marknadsföring, i år efter år efter år. Ni hittar fler exempel på när jag har ertappat dem på Nikka Systems webbplats.

Och det här är väldigt sorgligt att se. Ännu mer sorgligt är att NordVPN och de andra bolagen i NordVPN-koncernen, t.ex. Surfshark, de är inte ensamma om att hålla på med den här typen av vilseledande marknadsföring. Det är väldigt många VPN-tjänster som gör det. Så om du nu under Black Friday ser ett sådant här erbjudande, och känner att du behöver en VPN-tjänst överhuvudtaget, för jag kan ju säga att behovet av VPN-tjänster, de har minskat rejält i takt med att allt större andel av våra anslutningar på nätet är krypterade i sig. Men om du känner att du behöver en VPN-tjänst och du ser ett riktigt bra erbjudande, fråga dig om det verkligen är så bra som det ser ut.

Jag skulle också vilja rekommendera att du kontrollerar tre saker innan du väljer en VPN tjänst, för hur den VPN-tjänsten egentligen fungerar. Den första saken är huruvida den här VPN-tjänsten genomgår återkommande tredjepartsgranskningar, alltså där ett utomstående företag kommer in och inspekterar om VPN-tjänsten fungerar så som de säger att den gör.

Den andra punkten är huruvida källkoden till klienterna, applikationerna som körs på datorn, mobilen och surfplattan, har öppen källkod eller inte. För om du skaffar en VPN tjänst från ett företag som [skratt] kanske något av de som jag nämnde precis, då känns det ännu mindre bra att källkoden dessutom är stängd så att ingen utomstående kan granska vad det egentligen är som körs på datorn, mobiltelefonen eller surfplattan. Kolla att VPN-tjänsten vars applikation du vill installera, har öppen källkod till applikationerna. Och den tredje punkten: litar du på företaget överhuvudtaget? Om du skaffar en VPN-tjänst för att du känner att ”jag vill dölja min trafik för min internetoperatör”, till exempel, fråga dig då: litar du mer på företaget som driver VPN-tjänster än din internetoperatör? Jag hade ju varken installerat en applikation från NordVPN eller velat tunnla min trafik genom NordVPN:s servrar med tanke på de erbjudandena och den vilseledande marknadsföringen som de har gjort genom alla dessa år.

Jag har inget samarbete med någon VPN-tjänst överhuvudtaget. Jag har inte något ekonomiskt samarbete med någon av de tjänster som vi rekommenderar överhuvudtaget. Men jag skulle ändå vilja lyfta fram två stycken VPN-tjänster som faktiskt uppfyller de här tre punkterna. Och det är VPN-tjänsterna som heter Proton VPN och Mullvad VPN. Det finns fler, men de här två är de som jag personligen hade valt någon av ifall jag känt behov av en VPN-tjänst från första början.

Proton VPN, de tror jag, eller vet när jag tänker efter, att de faktiskt kör ett Black Friday-erbjudande medan Mullvad VPN inte gör det. De kör aldrig några kampanjer, utan de har alltid samma pris, punkt slut.

Så där har du två tips om du vill välja en seriös VPN-tjänst. Men som sagt, behovet av VPN-tjänster har minskat rejält under de senaste åren. Sedan finns det ju fortfarande situationer då det kan behövas för att kringgå geografiska begränsningar till exempel. Men tänk då på att inte falla i fällan att bara liksom se: ”här har vi ett fantastiskt erbjudande” och lita på att det är så fantastiskt som VPN-tjänsten vill ge intryck av. Kolla så att VPN-tjänsten uppfyller de där tre punkterna och kolla så att VPN-tjänstens erbjudande faktiskt är så bra som de utger erbjudandet för att vara.

Tack för att du har tittat!