Gravt vilseledande marknadsföring från NordVPN

NordVPN är en av de största aktörerna på VPN-marknaden. De har gjort sig kända genom att bland annat sponsra en mängd Youtube-kanaler. De annonserar också själva på sociala medier.

Gemensamt för de flesta NordVPN-erbjudandena är att de har en nästan orimligt hög rabattsats. Rabatter på över 70 % tillhör det vanliga. Just nu firar de ”VPN Awareness Month” på Twitter genom att ge 73 % rabatt plus fyra extra månader när kunder tecknar sig för ett 24-månadersabonnemang. Möjligheten att teckna sig till ett så rabatterat pris kan låta lockande, men i själva verket är erbjudandet missvisade.

Vi har granskat vilka rabatter som NordVPN har erbjudit under 2021. Under årets första fyra månader twittrade NordVPN dagligen ett erbjudande till sina följare. Vi har sammanställt, dag för dag, vilken rabattsats som kommunicerades i varje sådant inlägg. I maj började NordVPN ”pinna” inlägg i stället för att twittra på nytt. Vi kompletterade därför med data från Internet Archives Wayback Machine för att se hur länge olika inlägg låg ”pinnade”.

Tips! Du kan hoppa till Sammanfattning för att läsa en summering följd av våra rekommendationer. Du kan också lyssna på artikeln eftersom den är veckans huvudämne i Bli säker-podden.

Januari: alltid 68 % rabatt

NordVPN startade året med en nyårskampanj. De erbjöd 68 % rabatt plus fyra månader på köpet vid tecknande av ett 24-månadersabonnemang. Den femte januari plockade de bort de fyra extra månaderna men behöll rabattsatsen. Den 15:e januari lade de tillbaka en månad på köpet, och detta erbjudande varade en bit in i februari. Under hela januari var rabattsatsen således 68 %.

Februari: kampanjen slutar snart

Den nionde februari twittrade NordVPN att deras 68 %-rabattkampanj skulle ta slut inom 24 timmar. Mycket riktigt ersattes kampanjen dagen därpå av en födelsedagskampanj, vilken gav 70 % rabatt plus ett gäng extramånader på köpet.

Twitter-inlägg från nionde februari säger att kampanjen ska ta slut om 24 timmar. Twitter-inlägg från tionde februari startar en ny kampanj med högre rabattsats.
NordVPN påstod att kampanjen skulle ta slut men höjde i stället rabattsatsen.

Mars: födelsedag i en dryg månad

Födelsedagskampanjen varade inte bara genom resten av februari utan även genom hela mars. Kampanjen bytte tillfälligt namn några gånger men så sent som den 25:e mars använde NordVPN deras ”födelsedag” som förklaring till rabattsatsen.

Två Twitter-inlägg om NordVPN:s födelsedag. Det ena är från 10:e februari, det andra är från 25:e mars.
NordVPN firade födelsedag i mer än en månad.

Samtliga marsdagar twittrade NordVPN om 70 %-kampanjen med undantag för den nionde mars. Av oklar anledning sänkte de rabatten till 68 % den specifika dagen.

April: från 70 % till 70 %

Den tionde april varnade NordVPN för att 70 %-kampanjen skulle upphöra om 48 timmar. Två dagar senare meddelade de att de hade förlängt kampanjen två dagar till. Den 15:e april upphörde kampanjen och ersattes med en rabattsats på 70 % – den här gången utan extramånader på köpet.

Två NordVPN-kampanjer på Twitter. Den ena ger 70 % rabatt plus en eller flera extramånader. Den andra ger bara 70 % rabatt.
NordVPN varnade i fem dagar för att kampanjen skulle sluta gälla om 48 timmar. Sedan startade de en ny kampanj med samma rabattsats.

Maj: normal rabatt i 13 dagar

Den sjunde maj twittrade NordVPN att de kallade sin kampanj ”the final sale” av en anledning. Vilken anledningen var framgick inte. Veckan därpå upphörde dock den stora rabattkampanjen och ersattes av den mer rimliga kampanjen ”en månad på köpet”. Den kampanjen varade i 13 dagar, vilket var årets första dagar då NordVPN gav mindre än 68 % rabatt till sina Twitter-följare.

Eftersom vi enbart har studerat Twitter-kontots aktivitet kan det hända att NordVPN hade andra kampanjer samtidigt. NordVPN har blockerat Internet Archives Wayback Machine från att arkivera nordvpn.com, så vi kan inte se vad de skrev där under de berörda dagarna. Ifall någon läsare köpte NordVPN:s VPN-tjänst under perioden 2021-05-13 till 2021-05-25 vill vi gärna veta vilket pris som du fick. Skriv i kommentarsfältet eller kontakta oss.

Den 26:e mars började NordVPN återigen twittra om kampanjer med stora rabattsatser. Då erbjöd de 65 % rabatt plus en extramånad på köpet vid tecknande av 24-månadersabonnemang.

Juni, juli och augusti

NordVPN höjde rabattsatsen till 70 % den tredje juni och därefter ytterligare till 73 % den 15:e juni. Då började de också ge fyra extramånader på köpet. Om den kombinationen låter bekant så är det för att vi nämnde den inledningsvis i denna artikel. NordVPN har erbjudit 73 % rabatt plus fyra extra månader varenda dag under hela sommaren!

Sammanfattning

NordVPN har erbjudit minst 65 % rabatt under 225 av årets 238 gångna dagar. I och med att det är den lägsta rabatten som de har haft 95 % av året måste det ses som deras ordinariepris. Merparten av årets dagar har de dessutom haft minst 70 % rabatt.

Obs! Att ha en fast rabattsats på de längre abonnemangen är självfallet tillåtet. Det som är gravt vilseledande i NordVPN:s fall är deras antydan om att det skulle röra sig om tidsbegränsade erbjudanden.

Vi kontaktade Nord Security (bolaget bakom NordVPN) för att få deras syn på de vilseledande kampanjerna. Deras presskontakt svarade dagen därpå att pressavdelningen förberedde ett svar och att vi skulle få det inom kort. Nu har det gått en vecka sedan dess och vi har inte hört något från dem. Detta trots att vi har skickat påminnelsemejl.

Rekommendationer

Det är tyvärr inte första gången som vi ertappar NordVPN med vilseledande marknadsföring. I vintras hade de exempelvis en falsk nedräkningstimer som tickade ned den kvarvarande tiden för deras Black Friday-erbjudande (se vår artikel Vilseledande VPN-erbjudanden inför Black Friday). De använde samma vilseledande taktik när de lanserade sin lösenordshanterare Nordpass.

NordVPN är tyvärr inte ensamma om att blåsa upp sina ordinariepriser för att kunna ge enorma rabattsatser. Samma marknadsföringsknep används av flera andra oseriösa aktörer i VPN-branschen. Vi vill därför påminna om att aldrig lockas av stora rabattsatser i VPN-sammanhang. Gör i stället noggrann research före val av VPN-tjänst.

Kom också ihåg att den enskilt viktigaste egenskapen för en VPN-tjänst är huruvida du litar på företaget som driver den. Inga utfästelser som ”att de har en nolloggningspolicy” är värda något ifall du inte litar på bolaget som utlovar det. Se vår artikel ”Kan du lita på din VPN-tjänst?” för mer information. Huruvida det går att lita på ett bolag som använder gravt vilseledande marknadsföring låter vi dig som läsare själv bestämma.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar