Podd #175: Apple gör om och gör rätt

I veckan tillkännagav Apple fyra stora förbättringar som kommer att stärka IT-säkerheten och integriteten för världens Iphone- och Mac-användare. De tidigare planerna på lokal signaturskanning av användarnas Icloud-bilder stryks helt. Apple har ändrat sig på den punkten och säger nu att ”barn kan skyddas utan att företag kammar igenom personlig data” och att de vill ”värna om [ungdomars] rätt till integritet”.

Apple meddelade också att flera av Icloud-tjänsterna som tidigare saknade stöd för totalsträckskryptering (end-to-end kryptering) kommer att få det nästa år. Där ingår bland annat Icloud Drive och säkerhetskopior som laddas upp till Apples molnlagringstjänst. Nästa år kommer också Apple-ID-konton att kunna skyddas med hjälp av säkerhetsnycklar och Imessage kommer att begåvas med två Signal-inspirerade säkerhetsfunktioner. Detta och mer därtill avhandlar Peter och Nikka i veckans avsnitt av Bli säker-podden.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 03.29 Låst läge i IOS och Mac OS
 • 06.07 Risken med publika laddportar
 • 12.54 Eufy- och Lastpass-incidenterna
 • 22.00 Apple gör om och gör rätt (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Karl Emil Nikka

   Jag såg den igår och skrev direkt till Louis Rossman (som är en av mina favorit-youtubers). Artikeln som han baserar allt på drar nämligen galna slutsatser, och det är mycket beklagligt att påståendena upprepas av någon som Louis. Mer information om varför Little Snitch-notisen inte betyder att Apple har börjat CSAM-skanna allas datorer finns här: https://eclecticlight.co/2023/01/18/is-apple-checking-images-we-view-in-the-finder/.

   1. John Dingding

    först, använder inte mac så jag vet inte allt där till 100%

    andra, jag kollar på Louis Rossman för att jag vill ha right to repair på allt, vill inte precis köpa en 10k mobil för att batteriet på ca 500 är dött.

    tredje, det tycks finnas 2 läger angående detta, enligt länken ovan tycks det inte stämma helt enligt vissa och eclecticlight.co -undersökning inte helt fullständig men det kan jag inte svara på. läs mer här: https://forums.macrumors.com/threads/louis-rossmann-says-macos-is-scanning-your-files-without-consent.2377433/

    1. Karl Emil Nikka

     Jag följer Rossman av samma skäl, och jag uppskattade verkligen att han också tog så aktiv ställning mot Apples vansinniga förslag. Tyvärr tror jag att han svalde betet från Jeffrey Paul lite för snabbt den här gången. Lyckligtvis har ju Rossman en god historik av att gå ut med korrigeringar när det blir fel, och att det ibland slinker in fel är inte så konstigt med tanke på mängden material han släpper. Världen behöver honom nu när ChatControl 2.0, som är ännu värre än Apples förslag, måste stoppas.

     (Skrivet från en Mac-dator med Little Snitch.)

Kommentar