Podd #176: En oroväckande milstolpe för AI

Den artificiella intelligensen blir allt smartare. Genom åren har AI-utvecklingen passerat flera nämnvärda milstolpar. En sådan milstolpe var 1996 när schackdatorn Deep Blue vann över världsmästaren Garry Kasparov. En annan milstolpe passerades i slutet av november i år. Då lanserade Open AI en chattbot vid namn ChatGPT. Det är en chattbot som, till skillnad från chattbotarna som vi är vana att möta i webbutiker, ger häpnadsväckande bra svar. ChatGPT kan till och med skriva korrekt svenska.

Vi bad ChatGPT att skriva inledningen till veckans avsnitt av Bli säker-podden. Den enda bakgrundsinformationen som ChatGPT fick var att podden handlade om IT-säkerhet. Här följer det första förslaget som ChatGPT gav oss.

Välkommen till ”Bli säker”, en podd fokuserad på IT-säkerhet. I denna podd kommer vi att diskutera de senaste trenderna och utmaningarna inom IT-säkerhet, samt ge tips och råd för hur du kan skydda dig själv och din verksamhet mot cyberhot. Tillsammans ska vi lära oss mer om hur vi kan bli säkrare på nätet och hantera de hot som dagligen hotar vår online-säkerhet.

ChatGPT, december 2022

ChatGPT får självfallet inte användas för kriminella ändamål. Vi kunde ändå inte låta bli att testa dess förmåga att skriva bra nätfiskemejl. Resultatet var slående. Nu finns därmed förutsättningarna som angripare behöver för att utföra attackerna som vi varnade för i avsnitt 78, sommaren 2020.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.49 Apples behov av tekniska skydd
  • 09.02 Passkeys i Chrome och Android
  • 13.52 En oroväckande milstolpe för AI (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar