Podd #110: Tom Cruise är inte veckans gäst

Under den gångna veckan spreds tre speciella Tiktok-filmer som en löpeld över internet. I dessa tre korta klipp såg vi hur Tom Cruise spelade golf, trollade bort ett mynt och berättade om sitt möte med Michail Gorbatjov. Men våra ögon bedrog oss. Scenerna med den kända actionstjärnan hade i själva verket aldrig ägt rum.

I veckans poddavsnitt pratar Tess och Nikka om deepfakes, det vill säga videoklipp där artificiell intelligens har bytt ut en skådespelares ansikte mot en annan persons. Fenomenet är långt ifrån nytt, men nu har deepfake-tekniken blivit så bra att resultatet är svårt att skilja från verkligheten. Nikka erkänner att ett av Tom Cruise-klippen blev det första deepfake-klippet som han har låtit sig luras av – eller snarare det första deepfake-klippet som han vet att han har låtit sig luras av.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.12 HTTPS blir standard i Chrome
  • 06.21 Kapade Instagram-tävlingar
  • 11.57 Integritetsfokuserad DOH-tjänst
  • 20.31 Deepfake med Tom Cruise (veckans huvudämne)

Aktivera HTTPS-standardläget i Chrome 89

I veckans avsnitt berättar vi att Chrome 89 kan utgå från att vi vill använda säkra och autentiserade HTTPS-anslutningar när vi skriver adresser i adressfältet. Om Googles tester går som de ska kommer detta att bli standardbeteende i Chrome 90 som släpps den 13:e april. Om du vill aktivera funktionen redan nu kan du göra det i inställningarna för Chromes experimentella funktioner.

Skriv chrome://flags i adressfältet och sök efter #omnibox-default-typed-navigations-to-https. Växla inställningen som dyker upp till Enabled.

Omnibox-inställning i Google Chromes experimentella funktioner
Aktivera den markerade inställningen i Chromes experimentella funktioner.

Under torsdagskvällen, det vill säga efter att podden spelades in, släppte Microsoft version 89 av sin Chromium-baserade webbläsare Edge. Den saknar tyvärr motsvarande inställning bland sina experimentella funktioner.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar