Podd #196: Fler USB-minnen, fler problem

USB-minnen är problematiska. De är små, de är lätta att tappa bort och de används oftast för tillfällig kopiering eller flytt av data. I organisationer där USB-minnen tillåts är det därför lätt hänt att känslig data flyttas runt på ett ostrukturerat vis. Om datan läggs på ett USB-minne som inte är krypterat förvärras situationen. Ifall någon tappar bort ett sådant USB-minne har den känsliga datan läckt.

Detta var exakt vad som hände Region Skåne. Där råkade en medarbetare lagra känsliga personuppgifter tillhörande nära 2 000 personer på ett okrypterat USB-minne. Medarbetaren glömde USB-minnet i kläder som senare skickades till ett tvätteri. USB-minnet återfanns aldrig.

I slutet av april utfärdade IMY en administrativ sanktionsavgift på 200 000 kronor mot Region Skåne med anledning av person­uppgifts­incidenten. I veckans avsnitt av Bli säker-podden reflekterar vi över incidenten och vilka lärdomar som organisationer bör dra av den.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 04.08 Google lanserar passkeys
  • 12.44 Microsoft domänrensar
  • 19.16 Google plockar bort hänglåset
  • 25.30 Fler USB-minnen, fler problem (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar