Podd #213: Säkra antecknings­appar

Vi har alla behov av att anteckna saker i vår vardag. För att göra detta kan vi välja mellan en mängd olika antecknings­appar som låter oss strukturera och synkronisera våra anteckningar. Tyvärr är det långt ifrån alla antecknings­appar som synkroniserar våra anteckningar totalsträckskrypterat. Det är problematiskt med tanke på hur känsliga saker som många av oss skriver i våra anteckningar.

Lyckligtvis finns det flera bra, säkra och integritets­värnande antecknings­appar. I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om fyra av dem: Apple Anteckningar, Joplin, Standard Notes och Notesnook. De fyra antecknings­apparna har sina respektive för- och nackdelar som gör dem mer eller mindre optimala för olika målgrupper och ändamål.

Veckans poddavsnitt är den första halvan av genomgången. Lyssna även på nästa veckas avsnitt som handlar om säkra så kallade ”second brain-antecknings­appar”, till exempel Obsidian.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Henrik Hemrin

  Jag upptäckte i dagarna i min telefon att F-Droidkatalogen för Standard Notes så står det bara cancel, vilket betyder att appen inte är uppdateringsbar. Jag klickade vidare till F-Droid-information där det står “NOTE: Version 3.167.25 is the last one to be free or open-source.” med mera (fast min version är 3.171.12!). Se länk nedan (med reservation förstås att texten kanske kommer uppdateras). Bifogar också länkar med bakgrund som verkar vara relaterade till dagens situation. Detta var oväntat och värt att vara observant på för användare som tar Standard Notes-appen via F-Droid, vad det verkar. Jag har inte kollat situationen i andra app-bibliotek för Android, men jag skulle gissa att den finns i underhållen version i vanliga Google-butiken. Detta inlägg får gärna kommenteras (liksom tas bort om det är irrelevant)!
  https://f-droid.org/en/packages/com.standardnotes/
  https://github.com/standardnotes/forum/discussions/3196
  https://gitlab.com/fdroid/fdroiddata/-/commit/ee585f7f512e78518556c66f44dbb398a5db2475

 2. Henrik Hemrin

  Roligt att lyssna på!
  Apples Anteckningar har jag använt en hel del men tömt på innehåll och i praktiken slutat använda sedan något år. Efter läsande, testande och klurande blev det istället Joplin. Jag har den med totalsträckskryptering till Nextcloud och allt funkar bra, jag har använt sedan innan de startade molntjänst. Jag kommer nog flytta det till en annan Nextcloud, vilket ska gå bra att göra genom att kopiera över mellan molnen och sedan byta synkroniseringsmoln. Det var lite arbete att sätta upp totalsträckskryptering, synkronisering med mera från början i Joplin – det är ju en stor skillnad från Apples Anteckningar som bara fungerar utan att jag behöver bry mig. Men det är också en nackdel, jag kan inte bry mig. En annan stor anledning till att jag bytte till Joplin är att jag använder Apple mindre och kanske inte alls snart, utan desto mer av Linux och Android-baserade mjukvaror och Joplin klarar som ni sa “alla” operativsystem. Jag använder också Markdown i viss mån, klart användbart. Jag skriver framför allt vid skrivbordet, så det lite bökigare gränssnittet på mobil och platta är helt ok för mig.
  När jag började med Joplin så velade jag mycket om att ta Standard Notes istället. Begränsningar i fria versionen var ett skäl att jag inte valde den. Eller egentligen: Jag använder Standard Notes också! Jag använder Standard Notes framför allt till små snabba anteckningar på mobil och platta, ren text alltså, som jag sedan enkelt kan plocka upp vid skrivbordet osv.
  Notesnook har jag inte prövat, något att ha koll på!
  Nu blir det spännande att nästa vecka lära mig lite om Obsidian m fl.
  Jo, apropå mjukvaror med fri och öppen källkod, så är många som Joplin utan begränsning i användning utan kostnad, om man inte använder deras molntjänst. Som ni sa i programmet, så får man gärna donera – klokt att göra för användare som jag så att de kan fortsätta att utveckla och underhålla mjukvaran. Gäller förstås många fria och öppna mjukvaror.

 3. Karl Emil Nikka

  Jag fick bra feedback kring veckans avsnitt från Elias på Mastodon. Jag klistrar in hans kommentar med tillstånd från Elias (https://social.librem.one/@eliasr/110991525079913119). Mitt svar ligger i en kommentar här under.

  Elias skriver:

  I detta avsnitt av “Kommentar till Bli säker-podden” är mitt budskap detsamma som vanligt: bra podd, men @karlemilnikka är alldeles för snäll mot jättarna Google och Apple. 🙂

  Har lyssnat på avsnitt 213: https://nikkasystems.com/2023/09/01/podd-213-sakra-anteckningsappar/

  Farliga skadeprogram (malware) har publicerats på Google Play Store, får vi veta i podden. Föranleder det någon kritik mot Google? Nej, snarare verkar det som om Google varit duktiga som tagit bort skadeprogrammen efter att andra påpekat problemet.

  Är inte en stor del av poängen med Google Play att apparna där ska vara granskade så att man inte ska råka ut för malware?

  Jag tycker det vore på sin plats att varna användarna för att Google tydligen har dålig koll på vad som finns på Google Play, det kan mycket väl vara malware man får där.

  Gör Google alls någon granskning avsäkerhet, eller handlar reglerna kring Google Play snarare om censur och att Google vill befästa sin egen roll som den som har makten att bestämma vilka appar som får finnas?

  En annan sak som togs upp i avsnittet var en app som tydligen bara fungerar för Apple-enheter, och det sas då att den kan vara bra för personer som “är Apple-användare och inte har planer på att byta”, ungefär. Men hallå vill jag säga, vänta lite här nu.

  Att många känner sig låsta till ett företag (Apple) som ägnar sig åt så mycket inlåsning, är ett jätteproblem, det borde inte målas upp som något slags normaltillstånd. Det är ett stort samhällsproblem att många människor uppfattar att de är låsta till ett företag på det sättet. Det är också en medveten (förkastlig) strategi från Apple, Apple är bra på inlåsning och Apple tjänar på det, användarna och samhället runtomkring är förlorare.

  Sist men inte minst: när det gäller totalsträcks¬kryptering tycker jag det bör sägas att om man använder stängda operativsystem från Google/Apple/Microsoft så kan man inte veta om de företagen läser och avlyssnar allt även om man använder en app med totalsträcks-kryptering, eftersom Google/Apple/Microsoft kontrollerar operativsystemet där appen körs. Man är ägd.

  Sättet att vara fri är att använda ett fritt operativsystem. Det här är förstås igen diskussionen om tillitsribba: https://nikkasystems.com/2023/03/24/podd-190-tillitsribba/

  Tack för en bra podd!
  Taggar in @hehemrin av gammal vana

  1. Karl Emil Nikka

   Tack för bra feedback. Jag klistrar gärna in kommentaren på Bli säker-bloggen om det är okej?

   Gällande Google Play så har jag i tidigare avsnitt anmärkt på att Google har slarvat. Jag borde definitivt ha gjort det igen. Klar miss från min sida.

   Jag erkänner också villigt att jag inte kritiserade Apple tillräckligt hårt för inlåsningseffekten. Jag ska korrigera detta i nästa veckas avsnitt om dataportabilitet och ”second brains”.

   Stort tack!

 4. Tack för en bra genomgång. Jag undrar ifall du även utvärderat möjligheterna att exportera anteckningarna, så att de blir användbara i någon annan applikation?

  1. Karl Emil Nikka

   Tack. Det är en mycket relevant fråga. Alla nämnda cross-plattform-appar (Joplin, Standard Notes och Notesnook) sköter sig på dataportabilitetsfronten. Joplin är rent av perfekt. Du kan välja mellan flera olika gångbara format, inklusive markdown med länkade bilagor. Markdown med länkade bilagor är i mina ögon guldstandarden för portabilitet (mer info om detta kommer som utlovat nästa vecka).

   Standard Notes låter dig exportera dina anteckningar i det de kallar råtextformat men som i själva verket är markdown-format i txt-filer. Du kan också exportera alla dina bilagor men tyvärr gör du det separat och kan förlora kopplingarna. Samma sak gäller Notesnook förutom att gratisversionen av Notesnook enbart exporterar i ren råtext utan markdown-formatering. För att få exportera i markdown-format eller HTML-format krävs betalversionen.

   Joplin, Standard Notes och Notesnook har alla en gemensam nackdel. Skapandedatumet för de exporterade anteckningarna är datumet då filerna exporterades, inte när anteckningarna ursprungligen skapades.

   Apple har, i vanlig ordning, inte brytt sig om att bygga in exportfunktionalitet. Du kan exportera till PDF men det är föga användbart vid byte av anteckningsapp. Det är pinsamt att det ska behöva tredjepartslösningar för att få ut sin data ur Apples anteckningar.

Kommentar