Podd #240: Min mobil är inte en smörgås

Hur länge kan en mobil förväntas förses med säkerhets­uppdateringar? Under smartphone-erans första decennium hade Apple och Android-mobil­tillverkarna vitt skilda åsikter kring sitt underhålls­ansvar. Än idag anser många Android-mobil­tillverkare att deras mobiler bara ska hålla i något enstaka år. Till och med annars välrenommerade mobil­tillverkare som Motorola anser att två år från lanserings­datum är skälig livslängd på en mobil. Det är förvånande eftersom två år är kortare tid än den lagstadgade treåriga reklamations­rätten, vilken dessutom räknas från köpdagen (inte modellanserings­dagen).

Lyckligtvis är några Android-mobil­tillverkare mer seriösa. Google utlovar sju års månatligt underhåll för sin senaste Pixel 8-serie. Samsung utlovar lika lång underhållstid för några av sina nya modeller men väljer att inte utfästa någon garanti för uppdaterings­frekvensen.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden jämför Peter och Nikka de olika Android-mobil­tillverkarnas underhålls­garantier. I samband med detta snubblar podduon över ett oväntat uttalande från en av cheferna på Oneplus – som tycker att deras mobiler kan liknas vid en smörgås.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Utifrån era rekommendationer har jag en privat Google Pixel 7a som får uppdateringar som utlovats. Min jobbtelefon däremot är en Samsung Galaxy A40. Den släpptes 2019 och har inte fått säkerhetsuppdateringar på ett år. Kollade via länkarna ovan om den fortfarande uppdateras, men icke (i och för sig ingen överraskning med tanke på dess ålder).
    Jag arbetar i en kommun och i telefonen finns det personuppgifter till bland annat barn och unga. Bör jag vid det laget se den som en säkerhetsrisk?

Kommentar