Knappt var tionde Iphone-användare vill spåras

I samband med lanseringen av IOS 14.5 och Ipad OS 14.5 införde Apple en ny regel. Appar som vill spåra användare mellan andra företags appar och webbplatser måste först be om uttryckligt tillstånd från användarna. Vi förklarade innebörden av detta i videoartikeln Apples nya spårningsfråga på Iphone. Vi berättade också varför Apples tilltag har väckt debatt i avsnitt 114 av Bli säker-podden ”Apple vs Facebook”.

I fredags tipsade tekniksajten Ars Technica om en statistiktjänst från Flurry Analytics. Flurry ägs av Verizon Media som i sin tur är en del av Verizon-koncernen där även USA:s näst största mobiloperatör ingår. Flurry beskriver själva att deras analysverktyg finns i över en miljon appar och att det ger dem aggregerad data från två miljarder enheter varje månad. Därigenom kan de nu presentera välgrundad statistik över hur användare svarar på den nya spårningsfrågan.

Nästan nio av tio begär att inte bli spårade mellan appar

Flurrys statistikwebbsida uppdateras varje vardag och har för närvarande tolv dagars data att visa. Vi kan utläsa att det endast är drygt var tionde användare som tackar ja till spårning mellan appar. Andelen spårningsvilliga användare har pendlat mellan 11 % och 13 % beroende på dag. Detta är den globala statistiken. Bland amerikanska användare är spårningsacceptansen ännu lägre, närmare bestämt mellan 4 % och 5 %.

Vilka konsekvenser som denna låga acceptans för spårning kommer att få vet ingen än. Vi har i det tidigare nämnda poddavsnittet och den länkade videon förklarat att det kan leda till fler betalappar, alltså appar som kostar pengar att köpa eller är förenade med en månadsavgift. Facebook har själva antytt om risken för detta i sina informationsrutor om den nya spårningsfrågan. Där skriver de att användare som tackar ja till spårning får annonser som är mer personliga och hjälper till att hålla Facebook/Instagram kostnadsfritt. I samma rutor hävdar de också att ett ja till spårning stödjer företag som förlitar sig på annonser för att nå ut till sina kunder.

Dialogrutor från Facebook och Instagram som informerar om den nya spårningsfrågan.
Facebook- och Instagram-appens information om den nya spårningsfrågan.

Det bör tilläggas att ett nekande svar på spårningsfrågan inte innebär att annonserna försvinner. En app kan fortfarande visa annonser som är relaterade till information som företaget självt har om användarna. Annonserna kan också vara anpassade utifrån appens egen målgrupp eller innehållet som visas i appen.

Flurrys statistik visar också att 5 % av de globala IOS 14.5-användarna har stängt av apparnas möjlighet att överhuvudtaget be om tillstånd att spåra. Instruktioner för detta finns fem minuter in i videogenomgången (visas på Youtube).

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar