Apple fortsätter att underhålla gamla Iphone-modeller

Igår gick Apples årliga utvecklarkonferens WWDC av stapeln. Apple presenterade som väntat de nya versionerna av IOS, Ipad OS och Mac OS som kommer att släppas i höst. De nya operativsystemen innehåller flera förbättringar på säkerhets- och integritetsfronten, vilka vi kommer att avhandla närmare i veckans avsnitt av Bli säker-podden.

Apple fortsätter att underhålla gamla Iphone- och Ipad-modeller. Faktum är att alla mobil- och surfplattemodeller som Apple underhåller idag kommer att kunna uppgraderas till höstens nya operativsystems­versioner. För Iphones del innebär det att Iphone 6s och senare förblir säkra mobiler i ytterligare ett år. För Ipads del gäller samma sak för Ipad Air 2 och senare. Det är imponerande med tanke på att Ipad Air 2 släpptes oktober 2014. Efter ytterligare ett år av uppdateringar kommer Apple att ha hållit den surfplattan säker i åtta år, i klass med långlivade Iphone 5s.

Kompatibla Mac-modeller

Det är däremot inte alla Mac-modeller som är kompatibla med höstens Mac OS-version, vilken går under namnet Mac OS 12 eller Mac OS Monterey. Följande Mac-modeller lämnas kvar på Mac OS 11 (Big Sur).

  • Imac från 2014 och mitten av 2015
  • Macbook från 2015
  • Macbook Air från 2013 och 2014
  • Macbook Pro från 2013 och 2014

Detta innebär dock inte att dessa modeller går ur tiden redan nu. Apple brukar underhålla de tre senaste versionerna av Mac OS, så dessa modeller kommer troligtvis att hållas säkra fram till hösten 2023.

Apple underhåller idag Mac OS 10.14 (Mojave), 10.15 (Catalina) och 11 (Big Sur). När Apple i höst släpper Mac OS 12 (Monterey) kommer de troligtvis att samtidigt sluta underhålla Mac OS 10.14. Nästan alla Mac-modeller som var kompatibla med Mac OS 10.14 kunde uppgraderas till Mac OS 10.15. Det är enbart Mac Pro-modeller från 2010 och 2012 som då slutar underhållas. I höst stundar alltså inte samma stora problem som vid förra årsskiftet då Apple lämnade en mängd Mac-modeller åt sitt öde.

På Apples webbplats finns listor över samtliga Iphone-, Ipad- och Mac-modeller som är kompatibla med höstens operativsystems­versioner.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar