Installera inte Windows 11 på inkompatibla datorer

I tisdags lanserade Microsoft sitt senaste operativsystem: Windows 11. Det nya operativsystemet bjuder på flera nyheter, däribland ett uppdaterat grafiskt utseende med lite rundare hörn. Till skillnad från Windows 10, som fungerade på i princip alla Windows 7- och Windows 8-datorer, har Windows 11 kraftigt höjda systemkrav. Ni som är intresserade av bakgrunden till dessa höjda krav kan lyssna på avsnitt 129 av Bli säker-podden.

Windows 11 kräver, med några få undantag, att datorn har åttonde generationens Intel Core-processor eller motsvarande processor från AMD eller Qualcomm. Det innebär att inga Intel-datorer från 2016 eller tidigare är kompatibla. De flesta datorer från 2017 och flera datorer från 2018 är också inkompatibla. Microsoft har publicerat en fullständig kompatibilitetslista på sin webbplats. Du ser vilken processormodell din dator har om du öppnar Om-avsnittet i Inställningar (sök efter Om din dator på Startmenyn).

Windows 10:s inställningar visar att datorn har en processor med modellbeteckning Intel Core i9-9980HK.
Windows 10 visar vilken processormodell datorn har. Inledningssiffran 9 i 9980HK betyder nionde generationen.

Du kan testa om din dator är kompatibel med Windows 11 med Microsofts app Datorhälsokontrollen. Om datorn är kompatibel kan du antingen ladda ned Windows 11-installationsprogrammet direkt eller vänta tills Microsoft släpper Windows 11 som en rekommenderad uppgradering via vanliga Windows Update. Det kommer att ske i etapper under resten av 2021 och första halvåret 2022.

Uppgradera inte inkompatibla datorer

Om datorn däremot är inkompatibel med Windows 11 bör du inte försöka uppgradera. Det florerar visserligen gott om tips på nätet kring hur Microsofts hårdvarukrav kan kringgås, men vi avråder starkt från detta. Microsoft garanterar nämligen inte att officiellt inkompatibla datorer får säkerhetsuppdateringar. Detta framgår av Microsofts blogginlägg ”Installing Windows 11 on devices that don’t meet minimum system requirements”.

If you choose to install Windows 11 on ineligible hardware, you should be comfortable assuming the risk of running into compatibility issues.  /…/ Devices that do not meet these system requirements will no longer be guaranteed to receive updates, including but not limited to security updates. 

Microsoft (2021)

Windows 10 är säkert i fyra år till

Ur ett säkerhetsperspektiv är det inga problem att fortsätta använda Windows 10. Minst en version av Windows 10 kommer att fortsätta underhållas till oktober 2025. Vad som händer därefter är tyvärr oklart. Förhoppningsvis förlänger Microsoft underhållet av Windows 10, likt de gjorde med Windows XP. Annars kommer Microsoft gå från att vara bättre än Apple på underhållsfronten till att vara rent av sämre. Läs mer om Apples bristande datorunderhåll i vår artikel Apple lämnar nio år gamla Mac-datorer åt sitt öde.

Det kan också hända att Microsoft sänker systemkraven för Windows 11. Vi kommer att bevaka eventuella förändringar.  

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar