Podd #142: Hackad med Linus Kvarnhammar

Den här hösten sänder SVT en TV-serie vid namn Hackad. Under sex 30-minutersavsnitt får vi följa med när fyra professionella hackare demonstrerar IT-säkerhetsbrister i samhället. Säkerhetskonsulten Linus Kvarnhammar är en av hackarna i kvartetten, och i veckans avsnitt av Bli säker-podden gästar han studion för att berätta om TV-serien och lärdomarna som tittarna bör ta med sig.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 02.09 Hackad med Linus Kvarnhammar

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns inom kort även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och tillhörande shownotes är publicerade under CC BY 4.0-licens med undantag för bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Hej!

  Tack för en superfin podd som jag rekommenderar till så många jag kan. Såg i helgen Hackad-serien som jag missat om ni inte rekommenderat den. Tack för det.

  Jag har ett förslag till avsnitt som skulle svara på frågor jag får när jag läser om kvantdatorer, senast på NyT: https://www.nyteknik.se/digitalisering/rekord-ibm-s-nya-kvantdator-har-127-kvantbitar-7024387?source=carma&utm_custom%5Bcm%5D=380596742,36269&=

  Vad tror ni om deras praktiska betydelse för dekryptering, exv av krypterad kommunikation över internet eller då man inte kan kontrollera den data som sparas hos någon annan i krypterad form? Hur kan man resonera kring dagens råd om kryptering om kvantdatorer inom en okänd tid kan användas av exv stater för att forcera sådan? Hur resonerar de som verkligen vill ha sin information säker även om en motståndare skulle få tag i krypterad data i framtiden? Finns det möjligheter för vanliga datorer att ändå kryptera data som inte så lätt kan forceras av kvantdatorer? Om så, vad är förslagen och för- och nackdelarna med dessa? Hur långt bort är förslagen från att realiseras? Kanske litet brett, hypotetiskt och teoretiskt, men jag tror jag skulle tycka det vore ett(?) intressant avsnitt.

  1. Karl Emil Nikka

   Tack. Roligt att du gillar både podden och Hackad-serien.

   Utvecklingen för kvantdatorer är mycket intressant. Personligen saknar jag kompetens inom kvantkryptering och kvantsäkra krypton, så jag kan tyvärr inte svara på din fråga (mina spekulationer är inte värda att framföra). Jag kan däremot glädja dig med att Dr Jonathan Jogenfors, som har doktorerat i ämnet vid Linköpings universitet, gästade våra branschkollegor i IT-säkerhetspodden ifjol. Det blev ett mycket lyssningsvärt avsnitt!

   https://www.itsakerhetspodden.se/podcast/60-kvantkrypto-med-jonathan-jogenfors/

Kommentar