Mac-modellerna som Apple överger hösten 2022

Igår publicerade vi artikeln Apple bekräftar försämrat Mac-underhåll. För att tydliggöra konsekvenserna har vi sammanställt en lista över Mac-modellerna som påverkas.

Datorerna som har slutat underhållas

Till skillnad från Microsoft, som tydligt anger när de slutar underhålla olika Windows-versioner, har Apple ingen officiell information om när de slutar förse sina Mac OS-versioner med säkerhetsuppdateringar. Historiskt har Apple underhållit de tre senaste versionerna parallellt. Den numera fjärde äldsta versionen av Mac OS (Mac OS 10.15, Catalina) har inte fått säkerhetsuppdateringar sedan den tolfte september. Vi kan därför säga att underhållet av Mac OS 10.15, med hög sannolikhet, har avslutats.  

I samband med släppet av efterföljande Mac OS 11 (Big Sur) höjde Apple systemkraven. Det är därför elva Mac-modeller som bör sluta användas eller ominstalleras med underhållna operativsystem (Windows eller Linux).

Följande datorer kan inte uppgraderas till Mac OS 11:

 • Imac från 2012 och 2013 (fyra modeller)
 • Mac Mini från 2012 (en modell)
 • Macbook Air från 2012 (två modeller)
 • Macbook Pro från 2012 (fyra modeller).

Privatpersoner som vill fortsätta använda dessa datorer med Mac OS, trots att Apple har övergett dem, bör vara extra försiktiga med vilka appar de installerar, gärna komplettera med ett klientskydd (populärt kallat ”antivirus”) och använda exempelvis Firefox i stället för Safari. Detta eftersom Apple också har övergett Safari på Mac OS 10.15, medan Mozilla fortfarande underhåller Firefox för den berörda Mac OS-versionen.

Datorerna som får försämrat underhåll

Som vi skrev i gårdagens artikel har Apple bekräftat att de inte underhåller de två näst äldsta versionerna av Mac OS lika väl som den senaste. Detta påverkar ytterligare en mängd Mac-modeller eftersom de inte kan uppgraderas till den senaste versionen av Mac OS (Mac OS 13, Ventura).

Följande datorer kan inte uppgraderas till Mac OS 13:

 • Imac från 2014 och 2015
 • Mac Mini från 2014 (som Apple fortfarande sålde hösten 2018)
 • Mac Pro från 2013 (som Apple fortfarande sålde hösten 2019)
 • Macbook från 2015 och 2016
 • Macbook Air från 2013, 2014, 2015 och 2017
 • Macbook Pro från 2013, 2014, 2015 och 2016.

På listan finns Mac Mini från 2014 och Mac Pro från 2013. Detta är datorer som Apple själva sålde för så sent som fyra respektive tre år sedan.

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Karl Emil Nikka

  En intressant frågeställning i sammanhanget är hur väl detta harmoniserar med Apples miljösatsningar. Som Peter tipsade om i senaste poddavsnittet sade Apple vid lanseringen av Iphone XS att det bästa vi kan göra för planeten är att använda våra enheter längre.

  Inslaget från presentationen av Iphone XS:
  https://www.youtube.com/watch?v=wFTmQ27S7OQ&t=5032s.

  Poddavsnittet:
  https://nikkasystems.com/2022/11/04/podd-170-domanslarvet-gynnar-natfiskarna/.

Kommentar