Podd #171: Förbannade cookie-banner

Webben har blivit nedlusad med irriterade cookie-banners. Det går knappt att besöka nya webbplatser utan att få stora och innehållsblockerande rutor uppslängda i ansiktet. I veckans podd liknar Nikka detta irritationsmoment med pop-up-problematiken som rådde på 90- och 00-talet.

Världen fick bukt med pop-up-problematiken när webbläsarna fick inbyggda blockeringslösningar som förhindrade att webbplatser kunde öppna nya fönster helt ohämmat. Nu har utvecklarna bakom den Chromium-baserade webbläsaren Brave bestämt sig för att låta cookie-banners gå pop-up-fönstrens öde tillmötes. I nya versionen av Brave kan användaren helt enkelt blockera cookie-banners.

Blockering av cookie-banners är i sig inget nytt. Blockeringen kan dock ske på olika sätt, och i veckans podd pratar Nikka och Peter om för- och nackdelarna med fyra vanliga metoder, inklusive Braves nya metod.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.10 Cryptomator Hub
  • 05.43 Twitter-verifiering
  • 12.32 Mastodon-verifiering
  • 19.53 Förbannade cookie-banner (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Michael Schönning

    Pluginet Ghostery fick här om dagen också stöd för att avvisa cookies automatiskt. Bannern dyker upp och sekunden senare är den borta. Verkar funka fint hittills.

Kommentar