Podd #172: Fido står när de andra faller

Sommaren 2022 föll flera av världens storföretag i en flod av sofistikerade nätfiskeattacker. Inte ens tvåfaktors­autentisering skyddade alla medarbetare mot att falla offer. Genom en så kallad utmattnings­attack lyckades angripare ta sig in hos Uber när en av Ubers externa medarbetare råkade godkänna angriparnas inloggningsförsök.

Bland alla utsatta företag fanns ett lysande undantag: nätjätten Cloudflare. I ett officiellt blogginlägg tillkännagav Cloudflare att tre av deras medarbetare visserligen hade råkat läcka sina användarnamn och lösenord på nätfiskarnas falska inloggningssidor. Men trots det var ingen skada skedd. Cloudflares medarbetare skyddade sina konton med säkerhetsnycklar, det vill säga en nätfiskeresistent metod för tvåfaktor­sautentisering.

I veckans podd pratar Nikka och Peter om varför säkerhetsnycklar är den gyllene lösningen för autentisering. Nästa vecka följer de upp med ett avsnitt om passkeys; lösningen som Tess och Nikka pratade om våren 2021 medan passkeys fortfarande var i sin linda. Då berättade Nikka hur passkeys i framtiden skulle dra nytta av tekniken som redan finns inbyggd i världens mobiler för att erbjuda säkerhetsnycklarnas inloggnings­säkerhet till allmänheten. Nu är passkeys äntligen här!

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.45 Twitter-uppföljning
  • 08.03 Låsskärmsbugg på Android
  • 12.49 Svenska marknadsplatsers ansvar
  • 19.23 Fido står när de andra faller

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar