Ida och Nikka pratar om passkeys i M3

Idag är det World Password Day – en dag som på sikt ska bli överflödig. Passkeys är den nya autentiserings­metoden som på allvar har chans att ersätta lösenord. Apple, Google och Microsoft har alla meddelat att de kommer att bygga in stöd för passkeys i deras operativsystems­integrerade molntjänster. Apple har redan rullat ut fullt stöd till Mac OS, IOS och Ipad OS genom Icloud-nyckelringen. Google har byggt in stöd i Android och kommer att lägga till stöd i Windows- och Mac OS-versionerna av Chrome likaså. Microsoft kommer att lansera sin motsvarande molntjänst någon gång under 2023.

Lagom till World Password Day har Google börjat erbjuda privatpersoner att låsa upp sina Google-konton med passkeys i stället för med lösenord. Läs mer om detta i artikeln Google rullar ut lösenords­dödaren passkeys.

IDG:s prylsajt M3 passade på att bjuda in mig (Karl Emil Nikka) till ett videosamtal för att berätta om för- och nackdelarna med passkeys och Googles lösning.

Inslaget visas på M3:s Youtube-kanal (öppnas i ny flik)

Denna artikel är publicerad under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Jag såg/lyssnade igenom det nyss. Själv gillar jag lösenord ja. Lätt och byta och slippa hålla på med mobiler och andra grejer för att logga in. Säkerhetsnyckel är dock bra att ha på speciella sajter som kräver högre säkerhet, men i mitt tycke onödigt på forum och sajter man inte har någon identitet på.

    Själv så håller jag hög säkerhet på sajter som behöver det, och “halvbra” på sajter som inte är lika viktiga! Sedan har jag alias på alla mina e-postadresser för lite extra säkerhet.

    Jag håller mig dock lite i skymundan på nätet och har väldigt få sidor jag behöver logga in på.

  2. Ida var inte igår jag hörde! Följde deras podd när den var aktiv.Teknikpäron? Sedan såg jag henne mycket på 99 innan sidan la ned. Alltid varit svag för henne! 😉

    Saknar 99 och även IRC-kanalen som jag satt i på den tiden dag som natt! Tyvärr är IRC-kanalen död också. :/ Vi drog upp den 2013 och den dog ganska så nyss. Spammat mycket viktigt där!

Kommentar