Podd #199: Riktiga vänner spårar inte varandra

Apples Airtags och liknande Bluetooth-taggar har blivit populära för att hitta borttappade prylar. Sådana taggar har inga inbyggda GPS-mottagare eller mobilmodem för att rapportera sina positioner. Taggarna förlitar sig i stället på nätverket av världens Iphone-mobiler. När en tagg är inom Bluetooth-räckvidd för en Iphone rapporterar Iphonen taggens position. Detta gör tekniken i taggarna både strömsnål och kostnads­effektiv.

På årets upplaga av Googles utvecklar­konferens meddelade Google att de bygger ett motsvarande spårnings­nätverk med hjälp av världens Android-mobiler. Tekniken rullar ut i sommar och kommer att stödjas av Bluetooth-taggar från flera tredjeparts­tillverkare.

Med två globala spårnings­nätverk för Bluetooth-taggar och flera olika tagg­tillverkare ökar vikten av att tekniken inte missbrukas. Apple och Google har därför slagit sina kloka huvuden ihop och skrivit ett förslag till standard för hur taggar ska skydda mot ofrivillig spårning. I veckans avsnitt av Bli säker-podden diskuterar Peter och Nikka detta utkast, vilket inte är helt okontroversiellt.

Tidskoder i avsnittet

  • 00.00 Inledning
  • 01.53 Uppföljning kring nätfiskeadresser
  • 08.18 Blåsväder kring Keepass
  • 14.55 Riktiga vänner spårar inte varandra (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Har alltid uppskattat Bli säker podden. Men tycker den fått lite högre kvalitet på senare tid då det finns ett mer väsentligt och aktivt bollplank i studion. Tycker Peter bidrar bra till diskussionen. Skulle nog kunna tänka mig ännu mer spontana adhoc inflikningar från honom även om det innebär att avsnittet blir några minuter längre. Diskussionen blir mer levande med fler input. Ha det bra å snyggt jobbat!

Kommentar