Podd #239: Attacker och samman­träffanden

De senaste veckorna har många svenska organisationer drabbats av driftstörningar till följd av IT-attacker. Dessa attacker har varit av varierande slag och av olika allvarlighets­grad.

I ena änden av allvarlighets­skalan ligger dubbel­utpressnings­attacker. Det är den typ av attack som bland annat Kalmar kommun och Sophiahemmet har fallit offer för. Vid en dubbel­utpressnings­attack passar angriparna på att både stjäla och utpressnings­kryptera filer.  

I andra änden av allvarlighets­skalan ligger överbelastnings­attacker. Det är den typ av attack som flera svenska myndighets­webbplatser utsattes för under veckan. Överbelastnings­attacker är generellt ofarliga och får sällan permanenta konsekvenser. Sådana attacker gör bara att en eller flera webbplatser blir otillgängliga en stund.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om de senaste veckornas attacker. Podduon förklarar också varför överbelastnings­attacker knappt förtjänar att kallas ”attacker” och varför de som utför överbelastnings­attacker borde kallas ”aktivister” i stället för ”hackergrupper”.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar