Podd #302: Låt dig inte luras av lifetime-lögnen

Kommersiell mjukvara säljs och licensieras på flera olika vis. Allt fler av dagens appar säljs med en prenumerations­modell. Så länge användaren prenumererar på appen får användaren både säkerhets­uppdateringar och nya funktioner. Dagen då användaren slutar betala, slutar appen att fungera.  

Förr i tiden var det vanligare med beständiga licenser. Då betalade användaren en engångssumma för att få permanent tillgång till appen. Användaren fick dock inte tillgång till nya funktioner. Förr eller senare slutade också apputvecklaren att släppa säkerhets­uppdateringar. För att hålla appen säker behövde användaren köpa en ny beständig licens för en nyare version av appen.

Så kallade ”lifetime deals” försöker erbjuda det bästa ur båda världar. Med en lifetime deal får användaren nya funktioner och säkerhets­uppdateringar utan att behöva betala någon löpande avgift. Om det låter för bra för att vara sant, så är det tyvärr ofta också det.

I veckans podd pratar Peter och Nikka om säkerhetsmjukvara som säljs med lifetime deals. Leverantörer av klientskydd (antivirus), VPN-tjänster och molnlagrings­tjänster lockar med attraktiva erbjudanden och utlovar livstidstillgång till apparna och tjänsterna. Frågan är: vilken livstid är det som åsyftas?

Peter och Nikka pratar också om kapningen av Försvarsmaktens Youtube-kanal, det återaktualiserade behovet av exportfunktioner i molntjänster samt Signals snillrika lösning för att stoppa Microsoft Recall-inspelningen.

Kapitel i avsnittet

Omtalat i avsnittet

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Henrik Hemrin

    Angående nedläggningen av Pocket så laddade jag ner innehållet av mitt begränsade användande av Pocket. Alltså en länklista med url:er, vilket ju i praktiken hade varit samma om jag lagt artiklarna som bokmärken från början.
    Ni talade om två alternativ: Readwise som intressant i framtiden men inte moget för rekommendation samt om Obsidian som ett rekommenderat alternativ idag. Jag undrar om ni har någon synpunkt på Joplin Web Clipper som ett tänkbart alternativ, om hur den står sig och eventuella större nackdelar jfr framför allt med Obsidian när det gäller den här funktionen?

Kommentar