En app som installeras på datorn finns alltid kvar på datorn. En fil som sparas på datorns hårddisk finns alltid kvar på datorns hårddisk. Det kan jämföras med molntjänster. Dagen då företaget som driver en molntjänst bestämmer sig för att inte längre tillhandahålla tjänsten försvinner alla spår av såväl appen som den sparade datan.
Problemet med molntjänster som ”regnar bort” har växt i takt med att allt fler appar ersatts med just molntjänster. Tidigare i veckan kom det senaste exemplet. Nyhetsläsaren Omnivore meddelade att de hade förvärvats av AI-företaget Elevenlabs och att Omnivores molntjänst därför läggs ned. Omnivore-användare har nu drygt två veckor på sig att exportera sin data innan den raderas.
I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om problemet med molntjänster som försvinner. Nikka poängterar återigen vikten av att aldrig välja en molntjänst som saknar exportfunktion och att helst undvika molntjänster som inte sparar offline-kopior automatiskt.
Kapitel i avsnittet
- 00.00 Inledning
- 01.08 Apple Intelligence är släppt på engelska
- 07.29 Proton VPN för Apple TV
- 09.04 Myndigheter slarvar med gamla domäner
- 16.48 Molntjänster regnar bort
Omtalat i avsnittet
- Apples nyhet om släppet av Apple Intelligence
- Poddavsnittet om Apple Intelligence
- Proton VPN:s artikel om sin Apple TV-app
- Webperfs artikel om myndigheternas domänslarv
- Annica Tigers webbplats (stödjer ej säkra anslutningar)
- Killed by Google-sammanställningen
- RSS-läsaren Netnewswire
- Poddavsnittet om nedläggningen av goo.gl
- Omnivores nyhetsnotis om Elevenlabs-förvärvandet
- Anteckningsappen Obsidian
I detta avsnitt nämnde du något om att Apple hade den första riktiga molntjänster. Kan du utveckla?
Vad är dina krav på en molntjänst?
//Micke
Absolut. Runt fyra minuter in (i diskussionen om AI-molntjänster) säger jag ”dels i Apples molntjänst som är den första, i min mening, korrekt konstruerade molntjänsten för att inte bara på ett juridiskt sätt skydda informationen utan för att på ett tekniskt sätt skydda informationen”. Det handlar om molntjänster för generativ AI och Apple Intelligence (se avsnitt 252 för mer information om Apple Intelligence).
Apples Private Cloud Compute är, mig veterligen, den första molnbaserade AI-tjänsten som skyddar datan som överförs till molntjänsten så att den inte tillgängliggörs för tjänsteleverantören (i det här fallet Apple). Övriga molnbaserade AI-tjänster erbjuder som nämnt juridiska skydd som reglerar vad tjänsteleverantören får göra med datan. Företagsanpassade AI-tjänster såsom Copilot Enterprise har avtal som rent av förbjuder tjänsteleverantören att ens kolla på datan (Microsoft garanterar att de har ”no eyes-on access” men inte ”no access”).
Som vi har sett för många gånger genom åren är juridiska skydd bara pappersprodukter. Juridiska skydd förhindrar inte att amerikanska övervakningsmyndigheter kräver att data lämnas ut. De förhindrar inte heller att något går fel så att data läcker. Det är av dessa skäl som jag så ofta tjatar om behovet av totalsträckskryptering.
När det kommer till just AI-modeller går det dock inte att totalsträckskryptera datan för då har inte ens AI-modellen åtkomst till datan. Det är därför vi behöver fler egendriftade AI-modeller (se avsnitt 203 om Nextcloud Ethical AI), modeller som körs lokalt på våra datorer och bättre tekniska skydd för data som överförs till AI-modeller i publika moln. Om Apples lösning fungerar som utlovat kan Apple aldrig få tillgång till datan som överförs trots att den behandlas i deras datacenter.