Handelsbanken utsatt för bluff-SMS

Handelsbanken i Luleå (Gammelstad) varnar sina kunder för falska SMS som har skickats i Handelsbankens namn. På Handelsbankkontorets Facebook-sida visar de hur ett sådant SMS kan se ut.

Hej, vi misstänker bedräglig aktivitet på ditt konto. Vänligen ring spärrservice snarast på tel 010-8887217. Mvh Handelsbanken

Bluff-SMS skickat i Handelbankens namn

SMS:et ser ut att komma från SHB, alltså en förkortning av Svenska Handelsbanken. I själva verket kommer det från bedragare som försöker lura till sig riktiga kortuppgifter.

Vi ringde som vanligt upp numret i SMS:et för att spela in bedragarna, men då var numret redan avstängt. Den som ringer dit nu får bara höra att ”numret har stängts av på grund av misstänkt eller faktiskt bedräglig verksamhet” (översatt från engelska).

Obs! Ring aldrig upp bedragares nummer. När vi ringer bedragare gör vi det via ett datorprogram som inte delger vårt riktiga telefonnummer och som inga betaltjänster kan dra pengar från.

Lita aldrig på SMS-avsändare

Detta bluff-SMS är en bra påminnelse om varför vi aldrig ska lita på SMS. Den som skickar ett företags-SMS likt det i Handelsbanksbluffen kan skriva vilken avsändare som helst. Handelsbanken kan alltså inte förhindra att någon annan skickar SMS i deras namn. Mottagare kan inte heller på något sätt verifiera äktheten på ett SMS. Detta pratade vi om i det andra avsnittet av Bli säker-podden.

Av denna anledning bör du aldrig klicka länkar eller ringa upp nummer som står i SMS. Om du blir ombedd att ringa exempelvis din bank bör du i stället gå till bankens officiella webbplats och ringa numret som står där. Du kan också spara numret till din kortutgivares spärrservice i din telefonbok så att du alltid har det nära tillhands.

Vi har tidigare varnat för liknande bluffar som skett i bland annat Elgigantens och SF-bios namn.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

Kommentar