Lastpass gör gratis­versionen nästan oanvändbar

Under många år var Lastpass vår rekommenderade lösenordshanterare. I fjol bytte vi till Bitwarden – inte på grund av att Lastpass hade blivit sämre utan för att Bitwarden hade blivit bättre. De senaste åren har Lastpass stått och stampat medan konkurrenterna har vässat sina produkter och tjänster. Mer information om detta finns i avsnitt 93 av Bli säker-podden.

Nu finns det ytterligare skäl att byta till Bitwarden. Idag tillkännagav Lastpass ägare Logmein att de tänker försämra gratiserbjudandet. Från och med den 16:e mars kommer inte gratisanvändare att kunna synkronisera sina lösenordsvalv mellan alla enheter. Gratisanvändarna får i stället välja mellan att antingen synkronisera valven mellan sina datorer och webbläsare eller mellan sina mobila enheter (mobiltelefoner, surfplattor och smarta klockor). För att kunna synkronisera mellan samtliga enheter kommer de att behöva skaffa ett Premium-abonnemang.

  • Gratisalternativ 1: Synkronisering mellan skrivbordsappar på Windows och Mac OS samt webbläsartillägg (Chrome, Firefox etc.).
  • Gratisalternativ 2: Synkronisering mellan Iphone, Ipad, Android och Apple Watch.
Lastpass webbläsartillägg meddelar att gratisversionen försämras.
Lastpass begränsar gratisversionen och erbjuder rabatt på premiumversionen.

Förändringen är ett steg tillbaka mot gratismodellen som Lastpass erbjöd fram till 2016. Det var i november 2016 som Lastpass grundare Joe Siegrist överraskade gratisanvändarna genom att ge dem åtkomst till sina lösenordsvalv från alla enheter. (Siegrist lämnade Lastpass/Logmein 2017.)

From day one here at LastPass, we’ve been on a mission to help you simplify your online life, and make it a whole lot easier to achieve strong password security. By offering LastPass for free across all your devices, we’re making it that much easier for everyone to make good password habits the norm.

Joe Siegrist, 2016

Denna förändring innebär inte att vi slutar ha Lastpass som ett rekommenderat alternativ till Bitwarden. Konkurrenten 1password, vars produkt vi också har som ett rekommenderat alternativ, erbjuder inte någon gratislösning överhuvudtaget.

Förändringen innebär däremot att Lastpass gratiserbjudande blir nästintill oanvändbart. Vi uppmanar därför alla gratisanvändare att byta till Bitwarden. Instruktioner för hur du gör detta på ett enkelt vis finns i artikeln Byt lösenords­hanterare från Lastpass till Bitwarden gratis.

Mer information om förändringarna i Lastpass gratiserbjudande finns på Lastpass blogg. Tack till alla läsare som har tipsat oss om nyheten.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. David Lundbäck

    Är det bara jag som tror att lastpass nu använder helt fel taktik? Dem borde väl förstå att folk kommer fly till bitwarden och att de därmed tappar ordentligt med inkomster?

    Fast jag kanske har fel; fler än man tror kanske stannar kvar och börjar betala lastpass trots deras oförmåga att förbättra sitt GUI?! Kanske att du Nikka kommer över några uppgifter om antal kunder före och efter. Vore intressant! 😄

Kommentar