Byt lösenords­hanterare från Lastpass till Bitwarden gratis

Igår berättade vi om hur Lastpass ägare Logmein tänker försämra gratisversionen av sin populära lösenordshanterare. Lyckligtvis är det enkelt att byta till den konkurrerande lösenordshanteraren Bitwarden.

Bitwarden är inte bara vår rekommenderade lösenordshanterare överlag. Den är också det bästa gratisalternativet i våra ögon. Bitwardens gratisversion erbjuder samma funktioner som Lastpass plus en drös extra godbitar. Vi berättar om dessa i avsnitt 93 av Bli säker-podden.

Utöver fördelarna som vi nämner i podden har gratisversionen av Bitwarden dessutom ett svenskspråkigt gränssnitt, bättre stöd för biometrisk upplåsning samt fler inställningar för automatiska inloggningsförslag. Bland dess nackdelarna bör nämnas att Bitwardens webbläsartillägg är något sämre på att känna av lösenordsändringar. Det är därför en god idé att vid en lösenordsändring börja med att byta lösenordet i Bitwarden och sedan på kontot i fråga.

Bitwarden erbjuder även en premiumversion till ett lägre pris än Lastpass motsvarighet. För tio dollar per år begåvas Bitwarden med en mängd användbara extrafunktioner. Mer information om dessa finns på Bitwardens webbplats. Observera att inga av dessa funktioner är nödvändiga för att Bitwarden ska fungera som en fullfjädrad lösenordshanterare. Allt som behövs för att synkronisera och skydda lösenordsvalvet ingår i gratisversionen, inklusive möjlighet att skydda kontot med tvåfaktorsautentisering via Google Authenticator-metoden.

Flytta lösenorden från Lastpass till Bitwarden

Bitwardens funktionalitet påminner mycket om Lastpass. Om du är en van Lastpass-användare kommer du att känna dig som hemma så när som på ikonfärgen. Tack vare de två lösenordshanterarnas import- och exportfunktioner tar det bara några minuter att flytta över alla inloggningsuppgifter.

Börja med att öppna Lastpass webbläsartillägg, klicka på Account Options, följt av Advanced och Export. Välj där att exportera ditt lösenordsvalv till en CSV-fil (LastPass CSV File).

Exportfunktion i Lastpass webbläsartillägg.
Exportera Lastpass-valvet till en CSV-fil.

Ange därefter ditt huvudlösenord och vänta på att Lastpass exporterar en fil med alla dina inloggningsuppgifter. Filen hamnar i mappen för nedladdade filer.

Du måste hantera den nedladdade filen med största försiktighet. Den innehåller alla dina lösenord i okrypterad form, det vill säga fullt läsbara. När du har slutför migreringen bör du omedelbart radera filen och tömma papperskorgen. Undvik om möjligt att göra flytten på en dator där lagringen inte är krypterad.

CSV-fil med exporten från Lastpass lösenordsvalv.
Var noga med att radera CSV-filen när allt är klart. Den innehåller lösenorden i okrypterat tillstånd.

Skapa sedan ett nytt gratiskonto hos Bitwarden och installera Bitwardens webbläsartillägg. Du hittar det i tilläggsbutiken för respektive webbläsare, till exempel Chrome Web Store och Firefox Browser Add-ons. När det är installerat kan du passa på att inaktivera eller ta bort Lastpass-tillägget, så att du inte har två lösenordshanterare som försöker fylla i samma sak. I Chrome gör du det genom att klicka på pusselbiten och välja Hantera tillägg. I Firefox gör du samma sak genom att klicka på hamburgarmenyn (de tre strecken längst till höger) och välja Tillägg.

Tilläggsinställningar i Google Chrome
Inaktivera eller ta bort Lastpass webbläsartillägg.

Avsluta processen med att öppna Bitwardens webbvalv på vault.bitwarden.com. Klicka på Verktyg följt av Importera data. Välj LastPass (csv) i listan över importfilens format och ladda upp filen som Lastpass exporterade.  

Importfunktionen i Bitwardens webbvalv.
Importera CSV-filen som Lastpass exporterade.

Några sekunder senare kommer Bitwarden att visa ditt nya lösenordsvalv, inklusive eventuella mappstrukturer och anteckningar som du hade i Lastpass.

Översikt öven inloggningsuppgifter i Bitwardens webbvalv.
Bitwarden visar de importerade inloggningsuppgifterna.

Tips! Aktivera gärna tvåfaktorsautentisering genom att klicka på Inställningar och välja Tvåstegsverifiering.

Nu är migreringen klar. Passa på att installera Bitwarden-apparna på dina datorer, surfplattor och mobiler så att du alltid har med dig dina lösenord. Kom ihåg att radera CSV-filen och att tömma papperskorgen.

Om du vill kan du radera ditt Lastpass-konto genom att gå till dina kontoinställningar i Lastpass webbvy (direktlänk). Du kan också behålla Lastpass-kontot som en extra säkerhetskopia. Att bara ha kvar kontot kostar ingenting, varken nu eller efter att de nya villkoren träder i kraft den 16:e mars 2021.

Raderingsfunktion för Lastpass-konto.
Du kan radera ditt Lastpass-konto om du inte vill ha det kvar som backup.

Om du har några följdfrågor får du gärna ställa dem i kommentarsfältet.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Hej
  Jag försöker följa instruktionen för att migrera från LastPass till Bitwarden i min nya mobil. Det stupade redan på exporten av valvet i csv-fil. Under Advanced options finns visserligen valet ”Export” men det är en blindgångare. Jag får ett mail med instruktion att exportera valvet, trycker på knappen, och blir hänvisad tillbaka till valvet där exporten skall fullföljas. Där händer dock ingenting. När jag försöker göra om proceduren kommer jag inte fram till steget med epostmeddelande.
  mvh /Gösta

 2. Magnus Thelander

  Hej!

  Tack för klara och tydliga instruktioner. Nu har även jag bytt från LastPass till Bitwarden.

  En liten detalj: Går det inte lika bra att radera filen med de exporterade lösenorden med shift+del i stället för att flytta den till papperskorgen (med t.ex. del), och sedan tömma papperskorgen?

  Mvh Magnus

  1. Karl Emil Nikka

   Vad bra. Hoppas att du kommer att trivas med Bitwarden.

   Du har helt rätt i att det går utmärkt att använda Shift + Delete för att radera filen. Resultatet blir detsamma. När du håller ned Shift säger du bara åt Windows att radera filen direkt utan att gå via papperskorgen. För alla som läser denna kommentar vill jag poängtera att det är den enda skillnaden. Filen kan fortfarande återskapas under samma förutsättningar som om den först lades i papperskorgen. Det är därför jag i artikeln rekommenderar att göra flytten på en dator där lagringen är krypterad.

  1. Karl Emil Nikka

   Hej. Detta är korrekt beteende i Mozilla Firefox. Text/CSV är formatet på filen som exporteras. Om datorn inte har någon app som är förinställd för att öppna CSV-filer kommer den inte veta vad den ska göra med den. Faktumet att det står ”blob” i stället för en adress hänger ihop med att exporten sker från Lastpass i din dators webbläsare och inte från Lastpass servrar.

   1. Hej!
    Tack för svar, då kör jag vidare. Tack för en suverän podcast med när man ändå har dig “på tråden”. Den har fått mig att ta tag i säkerheten därhemma och göra ett antal förändringar i mitt tankesätt. Är konstant på alla på jobbet med om hur de ska tänka. 🙂

    Mvh
    //Peter

 3. Hej
  Att Bitwarden verkar vara ett bra alternativ håller jag med om.
  Som trogen följare tänkte jag följa goda råd och flytta från F-Secures lösenordshanterare och föreställde mig att det skulle gå lika enkelt som med Lastpass.
  Men pga. fel filformat stannade min flyttning.
  Kan man önska sig en lika bra beskrivning för konvertering av filformat?
  Som Del 2 i en bra artikel : )

  1. Karl Emil Nikka

   Hej. Jag har tyvärr inte planerat någon sådan artikel men jag ska göra det ifall F-Secure försämrar sitt gratiserbjudande likt Lastpass nu tänker göra.

   Var det något speciellt felmeddelande du fick när du försökte importera inloggningsuppgifterna från F-Secures lösenordshanterare? Bitwarden ska kunna importera inloggningsuppgifter därifrån utan problem. Säkerställ bara att du väljer ”F-Secure Key (fsk)” som importformat.

Kommentar