Podd #193: Integritets­värnande sökmotorer

Googles sökmotor är det självklara valet för att söka på webben. Google är inte bara den förvalda sökmotorn i Googles egen webbläsare. Det är också den förvalda sökmotorn i konkurrerande webbläsare såsom Safari och Firefox. Faktumet att vi har vant oss vid att ”googla” understryker rollen som Googles sökmotor har fått i våra liv.

Efter att Google slog igenom har de andra sökmotorerna haft svårt att plocka nämnvärda marknadsandelar. Men Googles dominans betyder inte att det saknas gångbara alternativ. Det finns rent av sökmotorer som ger bokstavligen lika bra sökresultat. Startpage är ett sådant exempel. Startpage köper nämligen sina sökresultat av just Google.

I veckans poddavsnitt pratar Nikka och Peter om de integritets­värnande Google-alternativen som finns i dagens sökmotorlandskap. Podduon jämför nämnda Startpage med bland annat Duck Duck Go och Brave Search. Nikka avslöjar också Mullvad Leta – en integritetsvärnande sökmotor från företaget bakom Mullvad VPN.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 03.54 Onödig lösenordsoro
 • 09.06 Apotek läcker känsliga uppgifter
 • 14.07 Proton Calendar blir (nästan) användbar
 • 16.04 Integritetsvärnande sökmotorer (veckans huvudämne)

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns även hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Henrik Hemrin

  Hej,
  Jag använder DuckDuckGo sökmotor som min normala sedan flera år. Mullvads låter helt klart intressant. Nyligen började jag använda /e/ OS som min mobils operativsystem. I deras webbläsare har de en sökmotor som heter Spot, en fri metasökmotor med öppen källkod, utvecklad från searxng; https://spot.ecloud.global/about, som jag börjar testa hur den är (verkar finnas en annan sökmotor som har ett snarlikt namn, som jag tror är en helt annan).

 2. Hej.
  Jag har använt Ecosia som sökmotor och tycker hittills att den fungerar fint. Den använder Google men filtrerar användaruppgifterna, visar reklam som inte blandas in i sökresultatet och planterar träd.
  Någon som har något annat tips?
  /bo

Kommentar