Podd #208 Framtidens meddelande­tjänster

Ett av de största problemen med dagens meddelande­tjänster är att de inte fungerar med varandra. Trots att appar såsom Signal, Whatsapp och Google Messages alla använder Signal-protokollet går det ändå inte att kommunicera mellan apparna. Alla användare måste ha samma app.

Lösningen på problemet stavas MLS (Messaging Layer Security). Det är en ny protokoll- och arkitektur­standard från IETF som lägger grunden till säker och totalsträcks­krypterad kommunikation mellan olika meddelande­tjänster. Google, Matrix och Wire är några av organisationerna som redan har tillkännagivit att deras tjänster kommer att stödja MLS, vilket gör att deras användare kommer att kunna kommunicera med varandra över plattforms­barriärerna.

I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om hur MLS har förutsättningarna för att revolutionera sättet som vi kommunicerar. Med MLS öppnas inte bara nya möjligheter för privat­personer som vill kunna chatta med alla sina vänner från samma app. MLS kan till och med bli nyckeln som har saknats för att äntligen kunna minimera det osäkra mejlandet mellan organisationer.

Kapitel i avsnittet

Rättelser för avsnittet

  • 27.42 Karl Emil Nikka säger felaktigt att Facebook Messenger inte stödjer totalsträcks­kryptering i desktop-versionen (webbversionen). Detta stämmer inte. Facebook Messenger stödjer totalsträcks­kryptering även i desktop-versionen. Rättelse införd 2023-07-28.

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

  1. Karl Emil Nikka

    Jag råkar 27.42 felaktigt säga att Facebook Messenger inte stödjer totalsträcks­kryptering i desktop-versionen (webbversionen). Detta stämmer inte. Facebook Messenger stödjer totalsträcks­kryptering även på desktop-versionen. Tack till Amanda för korrigering.

Kommentar