Podd #180: I spåkulan för 2023

Ett nytt år är kommet. Det är i traditionsenlig ordning dags att titta in i spåkulan och spekulera kring vad året bringar på IT-säkerhets- och informations­säkerhets­fronten. Årets fem spaningar kretsar kring genomslaget för passkeys, revanschen för Firefox, ett helt nytt problem för Iphone samt tekniken som gör att ”Bing blir bra”.

Tidskoder i avsnittet

 • 00.00 Inledning
 • 01.21 Slutet för Windows 7 och 8.1
 • 08.26 Den påstådda Twitter-läckan
 • 16.16 Passkeys slår igenom
 • 19.05 Firefox reser sig ur elden
 • 26.52 Problem med push-notiser på IOS
 • 30.37 Bing blir bra
 • 34.06 Inga framsteg över Atlanten

Omtalat i avsnittet

Dessa shownotes finns också hos Bredband2 som podden produceras tillsammans med.

Detta poddavsnitt och dess tillhörande artikel är publicerade under CC BY 4.0-licens, med undantag för citat och bilder där en annan fotograf är angiven.

Kommentarer

Delta i diskussionen. Logga in med ditt befintliga konto på Nikka Systems Academy eller skapa ett nytt konto helt gratis.

 1. Hej!
  Som vanligt längtar man till fredagar. Lyssnade om detta avsnitt och vill väl bara höra vad du anser om duckduckgo’s anonymisering av email kontra Simplelogin?
  Min aning är väl att en tjänst man betalar för har större chans att överleva men att försöka börja använda duckduckgo för att slippa outa sin egen adress känns som ett första steg för mig i alla fall, men frågan är väl då att jag inte direkt kan bedöma tillförlitligheten hos duckduckgo även om det känns som att det är rätt stabilt.
  Några tankar?

  1. Karl Emil Nikka

   Tack för att du lyssnar på podden.

   Principen för Duck Duck Go Email Protection (framöver förkortat DDGEP) och Simplelogin är densamma. Fördelen med DDGEP är att tjänsten är gratis, men det gör samtidigt din fråga om framtidsutsikter välmotiverad. Simplelogin erbjuder enbart ett begränsat antal gratisalias, men de kan i gengäld stoltsera med säkrare inloggningslösning, stöd för PGP och en översiktssida där du kan lägga till kommentarer och hantera alla dina alias.

   Just bristen på översiktssida är huvudskälet till att jag inte gillar DDGEP. Om DDG skulle lägga ned tjänsten (eller jag skulle vilja lämna den av annat skäl) har jag ingen möjlighet att se alla alias och annan info som DDGEP har sparat om mig.

   1. Tack! Det var som jag förväntat mig så då har jag tagit till mig all lärdom du sprider skulle jag väl säga.
    Har även droppat ditt namn som förslag på extern talare till företagets “Security Awareness & Culture team”

Kommentar